Utbud

Österland 7


Hästunderstödd terapi

Friskvård

Utbud

Vad gör man?


Vid gruppsammankomster är innehållet psykoedukation/föreläsning, mindfulnessövningar, övningar med hästar, samtal och reflektioner. Vid enskilda besök blir det till att börja med en intervju om behov, sedan samtal mindfulness- och hästövningar. Även inslag av psykoedukation kan förekomma. Vi jobbar delvis i tystnad för att stänga av språket och våra logiska delar så att man även får tillgång till det som finns inuti oss. Hästarna möter oss i det som genom samtal och reflektioner medvetandegörs. Det man erfar i övningarna pratar vi om så det blir tydligt och hanterbart. På så sätt integrerar vi tanke och känsla.

Förutom det som presenteras här nedan är du välkommen att komma med förfrågningar om egna teman, grupper, besök, konstellationer eller annat. Vid halvdagsaktiviteter ingår fika, vid heldagsaktiviteter 2 x fika. Lunch kan medtas eller ordnas för tilläggskostnad.

Gränser


Alla behöver kunna känna till och hantera sina egna personliga gränser och även vara medvetna om var andra börjar och slutar. När det inte funkar brukar det kunna bli bekymmer av olika slag, t ex konflikter, relationssvårigheter, stress, psykisk och fysisk misshandel, för mycket eller för lite av saker t ex mat, missbruk, mm. Man kan ha för otydliga gränser men även för rigida gränser så ingen kommer in och man blir ensam bakom sina murar.

Det här är en kurs där man med hjälp av mindfulness, hästar, samtal och föreläsningar får möjlighet att lära känna sina egna gränser både praktiskt och teoretiskt.

5 tillfällen, halvdagar

Max 8 personer
ADHD och Autism


Träning i sociala färdigheter.

För personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar har det visat sig att djur har en alldeles speciell betydelse. Många, särskilt föräldrar, har sett sina barn med autism kommunicera med djur på ett sätt som de inte gör med människor. Temple Grandin som är känd för sitt arbete med djur och autism menar att djur och personer med autism tänker mer i bilder och förstår därför varandra. För personer med ADHD fungerar det på liknande sätt men de blir även ofta lugnare av att få vara med djur. 

Personer med ADHD och autism är välkomna att besöka de speciella curlyhästarna och de andra djuren på gården enskilt eller i mindre grupper. Vi kan tillsammans göra upp en planering för varje individs behov. OBS! Diagnos ej viktigt.
Samarbete med terapeuter/behandlare önskas


Är du psykoterapeut, psykolog eller liknande och intresserad av att arbeta med hästunderstödd terapi? Jag söker samarbete med behandlare som vill kombinera sin verksamhet med min. Hästunderstödd terapi är ett komplement till den ordinarie behandlingen. Jag erbjuder en arena med hästar, en naturskön plats, mindfulness och jag själv som ansvarar för "hästdelen" i terapin. Du ansvarar för behandlingsinnehåll, dokumentation osv. Intresserad? Hör av dig/er.

Grupp- och personlig utveckling


Vill man som arbetsgrupp eller någon annan grupp utveckla sin sociala och emotionella medvetenhet på ett annorlunda spännande sätt kan man komma hit och delta i denna kurs. Där ingår mindfulness, övningar med häst, reflektioner, föreläsningar och gruppsamtal.

Vid enskilt besök ingår vägledande samtal/coaching och övning med häst.Mindfulness

Som diplomerad mindfulnessinstruktör kan jag även hålla kurser i mindfulness t ex på en arbetsplats. Ett exempel är Här- och nuprogrammet, som omfattar 8 tillfällen,  utarbetat av Ola Schenström på Mindfulnesscenter. Andra exempel är prova-på-tillfällen.Priser enligt Mindfulnesscenters rekommendationer.


Kontakta mig för planering.

Stresshantering

Stress är en fysiologisk upplevelse med bl a höjd puls, spända muskler, avstannande av matsmältning, höjda cortisolnivåer och "hög" andning. Det är naturligt och hjälper oss att höja beredskapen vid farosituationer. För dagens människa är bekymret att stressen finns där hela tiden, den kommer ofta från inre oro som är svårare att hitta och stänga av än ett yttre hot. Det kan leda till kroniska svårigheter och i förlängningen även till fysisk sjukdom.

En arbetsplats med hög stressnivå har inte en produktivitet som ligger på full kapacitet. Stressade föräldrar får stressade barn.

Studier visar att hästar har en lugnande effekt på människor. De hjälper oss också att "lyssna inåt" vilket är extra svårt att göra själv när man är blockerad av stress. Med hästarnas hjälp plus teorigenomgångar, mindfulness, samtal och reflektioner skapas nya förutsättningar för att medvetandegöra och hantera stress. Det leder till en mer harmonisk och balanserad livssituation där man gör medvetna val. I sin tur kan det ge mer utrymme och inslag av det som ger glädje i livet. Det har hästarna mycket att lära oss människor om.


Grupp, heldag eller fördjupande process 5 halvdagar.

Även enskilt, individuellt upplägg.

Hästrädd?

Känner du dig osäker eller rädd för hästar? Det är inte ovanligt att människor är det. Man kan tycka att de är stora och man kanske känner att man inte förstår sig på dom. I alla aktiviteter/kurser på gården så gäller samma sak, att man gör bara det som känns bra och i sin egen takt.

Du kanske drömmer om att börja rida men vågar inte ens närma dig en häst. Möjlighet finns att under trygga former få hjälp med att känna dig säkrare i kontakten med hästar. Det kan vara ett första steg innan man anmäler sig till t ex någon ridskola eller annat.

Övningar med häst och eventuellt med gårdens andra djur, mindfulness, kunskap om hur hästar fungerar.


Österland 7

Anna Lithner

Socionom, EASEL-facilitator, mindfulnessinstruktör

KONTAKT


Anna Lithner

Österland 7

922 67 Tavelsjö


osterland7(at)annalithner.se


070-351 77 92

KONTAKTA MIG FÖR BOKNING


Kontakta mig så lägger vi upp en planering utifrån ert/ditt specifika behov.

Copyright @ All Rights Reserved